Kuchař-číšník – dálkové studium
Kód oboru: 65-51-H/01
Školní vzdělávací program: Kuchař-číšník
Stupeň poskytovaného vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Délka a forma vzdělání: 3 roky, dálková
Způsob ukončení vzdělávání: závěrečná zkouška
Potvrzení dosaženého vzdělání: výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce
Přijímací řízení: bez přijímacích zkoušek
Školné: 8.000,- Kč za školní rok
Profil absolventa
Příprava v tomto učebním oboru zahrnuje teoretické a praktické vyučování, které se organizuje formou odborného výcviku. Cílem vzdělávacího programu je poskytnout žákům takové vzdělání, které je připraví pro jejich uplatnění na úseku technologie přípravy jídel a obsluhy v pohostinství se všeobecným přehledem po celé oblasti společného stravování a se základními předpoklady pro vykonávání obchodně podnikatelských aktivit v oboru.
Uplatnění absolventa
Absolvent oboru kuchař-číšník je středoškolsky vzdělaný pracovník s odborným vzděláním a manuální dovedností k profesionálnímu vykonávání povolání kuchař-kuchařka, číšník, servírka. Absolventi se uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti gastronomie. Po získání nezbytné praxe v oboru je připraven na soukromé podnikání v dané oblasti.
Absolventi tohoto oboru, kteří úspěšně vykonali závěrečnou zkoušku, se mohou ucházet o studium ve dvouletém nástavbovém oboru s maturitní zkouškou
Organizace výuky
Vzdělávání je organizováno formou konzultací, které probíhají jedenkrát za 14 dní v odpoledních hodinách. Na konci každého pololetí vykonají žáci zkoušky ze všech vyučovacích předmětů, které byly v daném pololetí vyučovány.
Žáci ji konají na smluvních pracovištích, která si mohou sami vybrat v místě bydliště. Praxe je v rozsahu 40 hodin za školní rok v 1. a 2. ročníku a 50 hodin ve 3. ročníku.
Rozvržení počtu vyučovacích hodin u jednotlivých předmětů
Předměty | 1. ročník | 2. ročník | 3. ročník | Celkem hodin |
---|---|---|---|---|
Český jazyk | 10 | 10 | 10 | 30 |
Cizí jazyk ANJ | 30 | 0 | 30 | 60 |
2.cizí jazyk NEJ | 0 | 30 | 0 | 30 |
Občanská nauka | 10 | 10 | 5 | 25 |
Chemie | 10 | 10 | 0 | 20 |
Ekologie | 0 | 10 | 0 | 10 |
Fyzika | 0 | 0 | 5 | 5 |
Matematika | 10 | 10 | 10 | 30 |
Estetika a kultura | 0 | 10 | 10 | 20 |
Informační a komunikační technologie | 10 | 10 | 10 | 30 |
Ekonomika | 10 | 10 | 10 | 30 |
Technologie | 20 | 20 | 30 | 70 |
Potraviny | 10 | 10 | 10 | 30 |
Zařízení provozoven | 10 | 0 | 0 | 10 |
Speciální technologie | 0 | 0 | 10 | 10 |
Hotel a restaurační provoz | 10 | 10 | 0 | 20 |
Stolničení | 10 | 10 | 10 | 30 |
Odborný výcvik | 40 | 40 | 50 | 130 |
Společenská výchova | 10 | 0 | 10 | 20 |
Celkem hodin v ročníku | 200 | 200 | 210 | 610 |